Presser Gábor elárverezné az LGT életművét
"Miért vállalta el a Képzelt riport megzenésítését? Bródy János és Szörényi Levente állítólag önök előtt kapott felkérést rá, de pont azért utasították vissza a megbízást, mert az eredeti Déry-kisregény a rockzenét démonizálja."
"Elfogadom, amit a Tinédzser [Bródy János] mond, de nekem itt a Vígszínházban még soha senki nem vallotta be, hogy odaadták volna nekik. Én a darabot olvastam először. Amikor először kezembe került a kisregény, az volt róla a véleményem, hogy kaotikus, és semmilyen értelemben nem lehet a nagy Déry-művekhez mérni. Nem akarnék tiszteletlennek tűnni, de ha lehet kémiai befolyás alatt született művekről beszélni, akkor érdemes lenne megvizsgálni az eredeti művet. Az viszont hülyeség, hogy démonizálja a rockzenét. A Hell’s Angels tagjairól ír, akik nem csak a Hunter S. Thompson-féle zseniális megfogalmazásban léteztek, voltak sokkal állatiasabb szintjeik is. Az Ozark Fesztiválon mi is láttuk őket rendfenntartóként randalírozni. Irgalmatlanok voltak. Déry egyébként olvasta ugyan az Altamontról szóló rengeteg beszámolót – járt neki a Spiegel meg a Stern –, de olyannyira nem érdekelte az egész, hogy szerintem szándékosan kevert össze mindent. Őt egy dolog foglalkoztatta: mi van az ’56-os emigránsokkal? A mű megjelenése idején, 1971-ben ez egy borzasztó súlyú, részben elhallgatott, részben párthatározatokkal kezelt probléma volt. Mindenkit izgatott az a kérdés, hogy mi van a disszidensekkel? Szinte minden családban volt egy rokon, aki valahol kint élt. Én azért véltem megérteni, mit is akarhatott Déry elmondani, mert bárhová tettük be a lábunkat Nyugat-Európában, rögtön megjelentek a magyarok, és elkezdtek kérdezgetni: „mi van a kis Kabossal?”, „mennyi egy átszálló?” vagy „a Zrínyi mozi ott van-e még?” Meg lehetett őrülni ettől a turnékon. Látod, ahogy ott áll előtted az ember, aki egy másik országban lakik, de még mindig Magyarországon él. Déry nekem azt mondja: akárhová mész, ezt magaddal viszed."
http://langologitarok.blog.hu/2013/02/13/gyerekek_modjara_viselkedtunk_egy_ismeretlen_jatszoteren_lgt-interju_presser_gaborral?utm_source=cimlap&utm_medium=link&utm_c
|