Színváltás: |
|
cseresznyevirág | Válasz erre (^) (>) (f) 2014.12.31 13:13:42 (Sze) 25551. |
A Mester tehát örökbefogadott egy "árva művet". Innentől kezdve lett apja a gyereknek, és már csak félárva. Ez már csak az én megjegyzésem. Ha valaki tudja ezt szakszerűen, nyugodtan javítson ki. |
|
Előzmény: 25550, cseresznyevirág |
cseresznyevirág | Válasz erre (^) (>) (f) 2014.12.31 12:11:56 (Sze) 25550. |
Köszönet ezért a szakszerű hozzászólásért. Itt van az eredeti népdal, dallammal és eredeti szöveggel: Lovamat kötöttem Van benne lázadás is, mert hát a magyar nép már csak ilyen: "Inkább leszek betyár az alföldi pusztán, mégsem leszek szolga a császár udvarán." Közben arra gondoltam, hogy ez egy magyar népdal lévén, nem ismerjük a szerzőjét, így hát nem sértett szerzői jogot a magyar nép egy másik nagy fia, Bródy János azzal, hogy új köntösbe öltöztette ezt a dalt azzal, hogy új szöveget írt hozzá. Mostantól viszont már szerzői jogvédelem illeti, megjelent lemezen. |
|
Előzmény: 25549, Jelbeszéd |
Jelbeszéd | Válasz erre (^) (>) (f) 2014.12.31 10:15:33 (Sze) 25549. |
Szép Napot Mindenkinek! A BEATÜNNEP kapcsán két dolog jutott eszembe.... az egyik. Úgy tapasztaltam, hogy a legnagyobb tapsot a "Ha én rózsa volnék" c. dal kapta... Egy olyan dal, ami (tetszik, nem tetszik, ki kell mondjuk) nem ILLÉS dal. Az ILLÉS a maga idejében soha nem játszotta! Első alkalommal 1973-ban, a KITT-egylet Erkel Színházban adott koncertjén hangzott el, természetesen ott is Bródytól. És még ugyanebben az évben rákerült Koncz Zsuzsa "Jelbeszéd" c. nagylemezére, amit aztán épp e dal miatt, évekre betiltottak. Egyébként ezt a lemezt is a KITT-egylet készítette. A dal további sorsa ismert. A 70-es évek végén Bródy önálló estjein énekelte, és 1981-ben, "A Koncert"-en is elhangzott... először Koncz Zsuzsa próbálkozott meg vele... aztán Bródy azt mondta, hogy ennek a dalnak mindenképpen el kell hangoznia, és ő adta elő. (A koncert nagylemezre nem került rá... ) És azóta minden későbbi ILLÉS koncerten elhangzott. Persze, tudom, ez egy emblematikus dal, csak úgy eszembe jutott, hogy ez nem ILLÉS dal. A szövege (Bródy által) az ILLÉS szellemiséget hordozza, és hát a dallamáról mindenki tudja, hogy ez egy magyar népdal... És a mondanivalója minden időben (így ma is) megállja a helyét... Hát ez az egyik gondolat, ami eszembe jutott... |
<< 1 >> |
|