Színváltás: |
|
benzol | Válasz erre (^) (>) (f) 2006.12.04 12:30:45 (H) 6073. |
1990-ben olyan eufória volt jellemző, amit utólag csak akkor lehet megérteni, ha akkor és ott "teljes tudatában" megélte az ember. Ma visszanézve csóválja az ember a fejét, "hogyhogy nem láttuk akkor, hogy ez csak színjáték?!" Valahol láttuk, hiszen már akkor mondogatták sokan, hogy bizony meg kell még szenvedni azt a 40 évet, nem lesz itt azonnal kánaán. Persze, nem ezt vártuk, de akkor valami megmagyarázhatatlan optimizmus volt a nagy többségben, hogy jó irányba fordulnak dolgaink. Nem így lett. Hogy a hasonlatoddal éljek: nem volt itt gyomirtás, annyi változott, hogy direkte már nem irtják a haszonnövényeket, csak magukra hagyják, harcoljanak az elburjánzó gyomokkal (amiket néhol szinte ültetnek). Sok "csicsókára" lenne szükség. Az egy igazán frankó növény. Finom a gumója, egészséges, azon felül gyom nem terem meg a környékén. | |
Előzmény: 6071, erga |
erga | Válasz erre (^) (>) (f) 2006.12.04 12:18:16 (H) 6071. |
Ezzel alapvetően egyetértenék. Azonban a szabadságot (az általános értelemben vett, az élet minden területére kiterjedő szabadságot) valami olyasvalami dolognak képzelem, mint a gyomirtást: nem elég egyszer elvégezni, folyamatosan tenni kell a rendért, a tisztaságért, a terep átláthatóságáért. És ez az, amit gyakran hiányolok a közelmúltból: nemrég megnéztem az 1990-es Népstadion-beli koncertet. Ott még arról szólt a dolog, hogy valóban örülünk annak, ami egy éve történt. A szombati Zsuzsa-koncertem nem láttam többet 20 gyertyánál a Ha én rózsa volnék alatt. Ma már ennek egyáltalán nincs ekkora jelentősége, mert a minennapi gondok rengetegébe szürkült az eszme, ami gyerekkoromban még semmibe sem szürkülhetett volna bele. Félreértés ne essék: semmit és legfőképp senki nem nevezek gyomnak, ez csak egy hasonlat volt. Nincsenek bennem semmiféle indulatok, igyekszem mindig körültekintő és elfogulatlan lenni - ezen hozzáállás eredménye, amit gondolok. |
|
Előzmény: 6065, benzol |
benzol | Válasz erre (^) (>) (f) 2006.12.04 12:10:21 (H) 6065. |
Ó, persze, sok szép dolog történt velem is, nomeg egy rossz szavam nem lehet azt illetően sem, hogy milyen családban nőttem fel (nálam jobb dolga keveseknek lehetett), az arról a korról alkotott véleményem gyökere nem is itt van. Ez ugyanúgy lett volna bármikor. Hanem a "környezet". Az a rendszer, amit itt felemlegetünk sokszor, az bizony a középszerűség fegyverekkel kikényszerített diadaláról szólt, egy elvtelen és értéktelen rendhez való feltétlen ragaszkodásról és az ahhoz való teljes igazodásról, vagy ellehetetlenülésről. Így utólag -a visszamenőleg megváltoztathatatlannal való kényszerű megbékélésen túl is- azt gondolom, hogy jobb, hogy tisztában vagyok a gyerek-/kamaszkorom idejének jónéhány árnyoldalával is, mindenképp fontos szerepe van ennek a mostani értékrendemben, annak kialakulásában. | |
Előzmény: 6054 |
<< 1 >> |
|